luni, 31 martie 2014

Scutece refolosibile sau scutece de unica folosinta?

In primii 2 ani de viata, bebelusul petrece fiecare zi in scutece, zona intima aflandu-se in scutec 24 de ore 24. Altfel ca, ne punem intrebarea ce marca sau tip de scutece sa alegem?

In cazul scutecelor  refolosibile  (lavabile) si scutecelor ecologice de unica folosinta, compozitia si calitatea materialelor utilizate sunt naturale, neavand substante chimice care sa intre in contact zilnic cu pielea bebelusului.
Aceste substante chimice, printre altele, pot fi: compusi organici volatili: substante eliberate de scutece, cum ar fi etilbenzen, xilen, toluen, dipenten( substante chimice cu efect toxic in cazul expunerii prelungite la concentratii ridicate), dioxina: substante cancerigene, rezultat al utilizarii clorului pentru albirea scutecelor, tributil-tin: aceasta substanta poate activa gene care promoveaza dezvoltarea celulelor grase, efectul fiind aparitia obezitatii, poliacrilat de sodiu: acesta este un polimer, absorbantul principal din scutecele de unica folosinta si este suspectat ca fiind iritant al cailor respiratorii si al pielii. Astfel ca tot mai multi parinti sunt ingrijorati de chimicalele “ascunse” in scutecele de unica folosinta. O alternativa la acestea sunt scutecele refolosibile.

Cat ne costa?
 
Numarul de scutece de unica folosinta utilizate de un bebelus de la nastere pana cand foloseste olita (la aproximativ 18-24 luni) este in medie de 5000 de bucati, ceea ce inseamna aproximativ 5000 Ron.
Numarul necesar de scutece refolosibile este in medie 24-30 bucati (daca doresti sa le speli la 2-3 zile). Pretul scutecelor refolosibile All-in-One este aproximativ 80 – 100 Ron, ceea ce inseamna un total maxim de 2400-3000 Ron. Aceasta este varianta cea mai scumpa, insa exista si variante mai economice. De asemenea, scutecele refolosibile pot fi utilizate si la al doilea bebelus. Un alt fapt important este ca se foloseste ceva natural pentru copil, scanzand astfel riscul de eritem fesier. Asta inseamna mai putini bani pe creme si vizite la medic.

Mai ecologic sau nu?
Fiecare bebelus care poarta scutece de unica folosinta genereaza, pana la varsta de 2 ani, aproximativ 1 tona de gunoi menajer. Un singur scutec poate avea nevoie si de 500 de ani pentru a se descompune.
Scutecele refolosibile moderne sunt usor de folosit, fiind la fel de usor de utilizat ca si cele de unica folosinta.
Scutecele lavabile sunt impermeabile si au putere mare de absorbtie.
Scutecele refolosibile din material textil colorat vesel sunt mult mai frumoase.
Image

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu